Hur man raderar Instagram

Michael Gargiulo - VD, VPN.com

Av: Michael Gargiulo, VD på VPN.com

Uppdaterad: Uppdatering: 3:57 e m ET ons, januari 2021

vpn hur man raderar instagram 1

Introduktion

Med all kontrovers kring Facebooks integritetsintrång förra veckan tänkte vi på VPN.com att det var bara att Det är klokt att se till att alla våra läsare har den senaste informationen om hur de bättre kan kontrollera sina egna uppgifter hos företaget i alla dess egna tjänster.

Även om Instagram fungerar som en egen enhet är den sociala medietjänsten för fotodelning fortfarande helägd av Facebook, som innebär att alla uppgifter som du delar med Instagram i slutändan hamnar någonstans på Facebooks radar när de verkligen behöver dem.

Med detta i åtanke får du här några tips om hur du bättre kan kontrollera din integritet på Instagram och hur du antingen tillfälligt inaktiverar eller raderar ditt konto helt och hållet om du är orolig för att de uppgifter som företaget samlar in ska hamna i fel händer.

Vilka uppgifter samlar Instagram in?

Jämfört med Facebook är den mängd data som Instagram samlar in relativt lite information om sina användare, men det kan ändå vara tillräckligt för att skrämma bort mer integritetsmedvetna användare.

Enligt företagets sekretesspolicy kan de viktigaste uppgifterna som Instagram samlar in delas in i följande kategorier:

  • Direkt tillhandahållen information: Dessa uppgifter omfattar allt som du avsiktligt har lämnat över till Instagram, inklusive ytliga uppgifter som din e-postadress, ditt telefonnummer, ditt riktiga namn eller din profilbild.
  • Hitta dina vänner: Om du använde tjänsten Hitta dina vänner när du först registrerade dig betyder det att Instagram kunde få tillgång till kontaktlistan i den telefon som du använde vid den tidpunkten för att koppla ihop dig med andra vänner som redan hade registrerat sig för tjänsten.
  • Analysinformation: Detta inkluderar alla webbplatser som du besöker på den enhet du använder Instagram med, tillägg och "annan information". Företaget säger att den här informationen slumpas ihop med andra användares data så att den aldrig kan spåras tillbaka till ett enskilt konto.
  • Kakor: Instagram lagrar cookies på din lokala enhet för att kunna visa annonser för sina kunder.
  • Information om loggfilen: Enligt sekretesspolicyn omfattar alla uppgifter som ingår i detta avsnitt: "...din webbförfrågan, Internet Protocol ("IP")-adress, webbläsartyp, hänvisande/avslutande sidor och webbadresser, antal klick och hur du interagerar med länkar i tjänsten, domännamn, landningssidor, besökta sidor och annan sådan information."
  • Enhetsidentifierare: Det här är små bitar av data som helt enkelt talar om för Instagram vilken enhet du använder när du använder tjänsten, samt vilka enheter du använder oftast och hur länge.

Metadata: Sist kommer metadata, som definieras som allt som läggs till i användarens eget innehåll, t.ex. en hashtag (t.ex. för att markera nyckelord när du lägger upp ett foto), en geotag (t.ex. för att markera din plats i ett foto), kommentarer eller andra uppgifter.

Hur använder Instagram dina uppgifter?

Så när Instagram har samlat in alla dessa uppgifter från dig, vad gör de då med dem? Enligt företagets integritetspolicy De använder den på samma sätt som dussintals andra företag inom området "användaren som produkt": för att sälja saker till dig.

Här är en fullständig lista över hur Instagram hanterar dina uppgifter, enligt företaget självt:

 

  • Hjälpa dig att effektivt få tillgång till din information efter att du har loggat in.
  • Kom ihåg information så att du inte behöver ange den på nytt under ditt besök eller nästa gång du besöker tjänsten;
  • Tillhandahålla personligt anpassat innehåll och information till dig och andra, vilket kan inkludera onlineannonser eller andra former av marknadsföring.
  • Tillhandahålla, förbättra, testa och övervaka effektiviteten av vår tjänst.
  • Utveckla och testa nya produkter och funktioner.
  • Övervaka mätvärden som totalt antal besökare, trafik och demografiska mönster.
  • Diagnostisera eller åtgärda tekniska problem
  • Automatisk uppdatering av Instagram-applikationen på din enhet
  • Instagram eller andra användare kan anordna tävlingar, specialerbjudanden eller andra evenemang eller aktiviteter ("evenemang") i tjänsten. Om du inte vill delta i ett evenemang ska du inte använda de särskilda metadata (dvs. hashtag eller geotag) som är kopplade till det evenemanget.

Tips för att kontrollera din integritet på Instagram

Även om Instagram ägs av Facebook, är företagets alternativ för integritetsskydd betydligt mindre i jämförelse.

Men det finns ändå ett antal tekniker som den vanliga användaren kan använda för att skydda sig själv och sin identitet bättre när han eller hon bläddrar igenom sitt flöde.

Gör ditt konto privat

Den första metoden för att skydda din integritet på Instagram är att ställa in ditt konto på Privat. Detta är en vanlig taktik som miljontals användare av tjänsten använder för att garantera att endast personer som de personligen har godkänt kan se deras foton eller inlägg.

Om du vill förhindra att din profil är allmänt tillgänglig för alla utom dina följare börjar du med att klicka på Redigera min profil som finns i det övre högra hörnet på din profilsida:

 

Radera Instagram Redigera profil
 
 

Bläddra sedan nedåt och leta efter rutan Privat konto. Om du kryssar i den här rutan kan du ta bort din profil från de offentliga sökresultaten och förhindra att någon annan än dina följare kan se allt tidigare eller framtida innehåll som lagts upp på din sida.

 

Radera Instagrams privata konto

Inaktivera förslag på liknande konton

Ett annat sätt att hålla din profil i bakgrunden är att ta bort den från Förslag på liknande konton roster. Det här är funktionen som gör att andra användare kan upptäcka nya konton som är relaterade till andra användare som de följer.

Om du vill inaktivera den här funktionen behöver du bara titta till höger under samma ruta som vi bad dig kryssa för i förra avsnittet och göra samma sak här:

 

Radera Instagram liknande konto

Inaktivera auktoriserade appar

Slutligen rekommenderar vi att du inaktiverar alla appar som är auktoriserade på ditt Instagram-konto, eftersom de kan få tillgång till dina data på ett sätt som vanliga annonsörer och tredjepartsapplikationer inte kan.

För att göra detta går du tillbaka till Redigera min profil och leta efter fliken på vänster sida som heter Auktoriserade appar. Klicka på detta och leta efter appar som visas på sidan:

 

Ta bort Instagram-auktoriserade appar

Hur du tillfälligt raderar ditt Instagram-konto

Om du är trött på att ge upp din personliga integritet i utbyte mot att några vänner får se dina bilder, men inte är redo att helt radera dig själv från den mest populära fotodelningstjänsten på planeten, är det en bra halvmesyr att tillfälligt inaktivera ditt Instagram-konto.

För att tillfälligt inaktivera ditt Instagram-konto börjar du med att gå till Redigera min profil sidan, och på sidan Redigera profil bör du se en liten länk i det nedre högra hörnet som heter Tillfälligt inaktivera mitt konto:

 

Ta bort Instagram tillfälligt inaktivera

Så här raderar du ditt Instagram-konto permanent

Om du är redo att ta steget in i en värld av total digital integritet är det enda sättet att radera ditt Instagram-konto.

Så här gör du, börja med att följa den här länken på en stationär eller bärbar datoroch se till att du gör det i en webbläsare där ditt Instagram-konto redan är inloggat.

Precis som när du inaktiverar ditt konto, ombeds du ange en anledning till varför du raderar ditt konto och måste ange ditt lösenord en gång till. När du har angett det på rätt sätt kommer den röda knappen med namnet Ta bort mitt konto permanent kommer att lysa, och du behöver bara klicka på den en gång för att slutföra processen.

 

Radera Instagram permanent
 

VARNING: Om du raderar ditt Instagram-konto permanent blir alla dina kontouppgifter oåterkalleligen oåterställbara, så se till att du är helt säker på att du vill bli av med din profil och alla dina foton innan du väljer den här vägen. Instagram uppger att när ett konto väl har raderats finns det inget alternativ för att få tillbaka bilderna, så om det finns några värdefulla minnen lagrade på deras servrar rekommenderar vi att du åtminstone sparar dem på en lokal hårddisk innan du raderar kontot.

sv_SESvenska
Kopiera länk